אסטרטגיה עסקית

"אסטרטגיה עסקית" – ביטוי שיכול לגרום ללא מעט מנהלים ובעלי עסקים להיבהל….אבל האמת, אין צורך!
במרבית המקרים, גם אם אין באמתחתך תוכנית עסקית מובנית ואסטרטגיה עסקית כתובה, סביר להניח שהארגון שלך פועל לפי אסטרטגיה כלשהי, שנמצאת בראשו של אחד ממוביליה.
לצערנו, אסטרגיה שמצויה בראש, אינה מספיק טובה, מכמה בחינות:
הראשונה – מה שלא כתוב לא מחייב. כאשר הדברים אינם כתובים קל מאוד לנוע ימינה ושמאלה, לעיתים להצליח , ולעיתים להתברבר, ובעיקר לתרץ לעצמך למה הגענו בסוף למקום מסוים.

סיבה נוספת, היא יכולת התקשור בין כלל הגורמים בארגון, האחידות, וההליכה המשותפת לאותו כיוון, לאותה מטרה.
והסיבה החשובה מכל, היא עצם סימון המטרה וניסוח האסטרגיה. רק כך מתחדד מה חשוב יותר ומה פחות, מהם הדברים המרכזיים, ואיך לא נאבד דבר חשוב מאוד בשביל להצליח, את המיקוד. כך אתה מוביל קדימה, ולא נגרר אחרי השפעות שונות. ומעבר לזה, כך יש את האפשרות לבצע בקרה ולראות שמה שהוגדר אכן הושג.
אני מקווה שהצלחתי לשכנע למה כל כך חשוב לנסח, בכתב, אסטרטגיה עסקית, ואת הנגזרת שלה בדרך ליישומה – התוכנית העסקית.

למעשה, כדי לנסח ולעבוד עם אסטרטגיה עסקית מובנית, מה שצריך זו תוכנית מפורטת, המגדירה את החזון העסקי, את המטרות העסקיות, ואת הדרך האופרטיבית להשגתן. בתוכנית יופיעו, מעבר למטרות, יעדים, מדדים ובקרה.
מן הסתם, ברור, שאסטרטגיה עסקית מותאמת לעסק, לענף בו הוא פועל, לסביבה העסקית, ולשלב בו העסק נמצא. לדוגמא, אסטרטגיה עסקית של עסק שרק הוקם (או אף לפני הקמתו), כוללת תוכנית חדירה לשוק, השקה, אבני דרך להשגת יעדים של נתחי שוק ועוד.
לעומת זאת, עסק בשל, שמתמודד עם כניסה של מתחרה אגרסיבי, או עם רגולציה שפוגעת לו בהכנסות, יפעל על פי אסטרטגיה עסקית שונה לחלוטין, שעיקרה שמירה על נתח השוק הקיים, אסטרטגיות חסימה, שמירה על ההכנסות, ונגזרות בהתאם. למעשה, אסטרטגיה של שימור לקוחות.
מעבר להיבטים השיווקיים, ובשונה מתוכנית שיווק, בתוכנית העסקית נכנסים גם אלמטים מעולמות נוספים, כדוגמת תפעול, כספים וכו'.
לדוגמא, אם האסטרטגיה מדברת על הקמת 2 סניפים נוספים במהלך השנה, יש לכך השלכות מבחינת עלויות, מקום כוח אדם ועוד.

קיימת חשיבות גבוהה בעבודה על פי אסטרטגיה עסקית, מותאמת לעסק, לענף בו הוא פועל, לסביבה העסקית ולשלב בו הוא נמצא. אסטרטגיה עסקית היא כלי להשגת המטרות והיעדים העסקיים.